wassingen

Wassingen aanbrengen is een belangrijke techniek om onder de knie te krijgen en is de basis van een aquarelschilderij. Een wassing is een menging van water met verf die je op je aquarelblad aanbrengt. Ik toon je hoe je een egale wassing aanbrengt, een verlopende wassing, een wassing in lagen, …

Een wassing aanbrengen is een belangrijke vaardigheid binnen de aquareltechniek. Een wassing is aquarelverf verdund met water om de gewenste tonaliteit te verkrijgen. Je kan een wassing over een groot vlak aanbrengen maar een wassing kan ook op een klein onderdeel van je schilderij toegepast worden.

Hoe je een egale wassing schildert, zie je hier.

Door verschillende wassingen over elkaar aan te brengen kan je de tonaliteit van je lagen variëren. Je kan toch wel 4 lagen over elkaar aanbrengen zonder de transparantie te verliezen, maar dit hangt natuurlijk of van de tonaliteit van je lagen. Hoe je dit doet, zie je hier.

Transparantie is een typisch kenmerk van de aquareltechniek. Een aangebrachte laag schemert altijd door de laag die erboven wordt aangebracht. Hoe je dit doet en wat het resultaat is, zie je hier.

Een verlopende wassing is een wassing die gradueel verandert van tonaliteit. Hoe je deze schildert, zie je hier.

%d bloggers liken dit: