over mezelf

aan het werk in mijn atelier

Mijn schilderijen zijn een reflectie van onderwerpen die op mijn pad komen. Op dit pad- in mijn eigen omgeving of op reis- word ik voortdurend aangetrokken door schaduwvlakken en licht/donker contrasten. Ik schets en schilder vaak op locatie ‘en plein air’. Sommige beelden worden hernomen in het atelier om de atmosfeer, de locatie en de ervaring te herbeleven. Ik vind het belangrijk om voeling te hebben met het onderwerp dat ik op papier of doek overbreng. Elk schilderij draagt dan ook een verhaal en een herinnering met zich mee.

Het is de aquareltechniek die me uitermate blijft boeien. Het materiaal is verrassend, onvoorspelbaar en daarom zo fascinerend. Dit medium past bij mijn persoonlijkheid, namelijk uitgedaagd worden om mezelf steeds te overstijgen. Andere mediums schrikken me echter niet af. Ook met acrylverf en olieverf ga ik vaak aan de slag in mijn atelier om dezelfde reden: mezelf uitdagen en het medium kiezen waarmee ik het best mijn idee kan vertalen in een beeld.

Naast deze figuratieve werken, schilder ik recent op de grens van het abstracte. Ik benader het onderwerp hier zodanig dat ik de kijker uitdaag en aanzet tot nadenken, en ga ‘beyond the subject’. Dit werk is mogelijks minder toegankelijk. De kijker stelt zich vragen, denkt na, reflecteert… Daarnaast is ‘the making of’ voor mij even belangrijk. Het schilderproces slorpt me volledig op en ik geniet van het materiaal en de handelingen. ik laat me binnen de compositie leiden door de nat in nat techniek. Ik stuur bij, grijp in, ‘stoor’ de wassingen,… tot ik een visueel beeld bekom dat me voldoening geeft.

%d bloggers liken dit: