Mijn aanpak

Ik schilder al meer dan tien jaar met het boeiend medium aquarel en heb via workshops en veel oefenen de techniek onder de knie gekregen. Via deze webpagina wil ik graag mijn kennis met jullie delen.
De aquareltechniek is een veelzijdige techniek en je kan er veel meer mee dan alleen maar een schets ‘inkleuren’. Het is een volwaardig medium dat je ook op groot formaat en met veel expressie kan aanwenden.

for the love of Napoli 3 (70x50cm)

Een aantal jaren terug werd me gevraagd om les te geven. Ik heb er dan ook bewust voor gekozen om van bij de basis te starten.
Waarom? Omdat ik vaak te horen krijg dat schilders bij hun eerste pogingen al opgeven of gefrustreerd geraken en dat vind ik jammer. De oorzaak van het ‘falen’ of de ‘frustratie’ ligt al vaak bij de keuze van het materiaal. Ik organiseer dan ook 2 reeksen voor beginners: basis 1 en basis 2. Nadien kan je aansluiten bij de lessen voor gevorderden en nadien bij de vaardige schilders.

Ik leer vooral de techniek aan, geef je inkijk in mijn kleurgebruik, in mijn opbouw en deze verschilt nog van andere aquarellisten. Compositieleer en kleurenleer komen zijdelings aan bod tijdens de lessen.

Ahv figuratieve beelden en een stap voor stap demo toon ik jullie de opbouw en techniek en begeleid ik jullie individueel eens je zelf aan de slag gaat. Ik ben ervan overtuigd dat ‘observeren’ en ‘kopiëren’ een goede manier is om de techniek aan te leren (‘modeling’ noem ik dit). Als je zelf schildert, stuur ik bij en grijp ik in. Ik vind het belangrijk dat je inzicht krijgt in de techniek. Dat je weet waarom iets op een bepaalde manier wordt opgebouwd, dat je weet hoe het komt als er iets misgaat.

Eens je wat gevorderd bent, is het een meerwaarde als je zelf fotomateriaal meebrengt waar je de toegepaste aquareltechniek in vertaalt, zodat het je eigen werk wordt ipv een kopie van mijn demo. Wie zich liever mijn manier van werken eigen maakt door mijn werkwijze te kopiëren, ook goed, maar deze houd je dan voor eigen gebruik. Eens je voldoende technieken beheerst is het de bedoeling dat aansluit bij de vaardige schilders want op een bepaald moment moet je toch je eigen weg en stijl volgen.

Door de Coronacrisis heb ik mijn live lessen moeten opschorten en heb ik het initiatief genomen om mijn lessen te digitaliseren (instructievideo’s).

Stap voor stap kan je via mijn gratis instructievideo’s de basistechnieken en aquareltechnieken leren kennen. Ik wil het laagdrempelig houden om jullie op die manier aan te moedigen om op weg te gaan met dit prachtig medium.

%d bloggers liken dit: