‘Déjà vu’ in Kopenhagen

In Kopenhagen ‘beklom’ ik de Rundetarn. Ipv via trappen en treden klimt men naar boven langs een glooiend geplaveide vloer. Plots had ik een ‘déjà vu’ terwijl ik nog nooit in Kopenhagen was geweest. Al snel herinnerde ik me het virtueel bezoek aan de toren. Tijdens de pandemie en de lockdownperiode in 2020 organiseerden de Urban Sketchers (USK) namelijk virtuele schetsevenementen. Ik nam daar af en toe aan deel en zo botste ik op een beeld dat ik al in mijn schetsboek had neergezet.

En zo is nog maar eens bewezen dat plaatsen die je hebt getekend onuitwisbaar in je geheugen zitten gegrift! Elke schets draagt een herinnering met zich mee en bij deze schets was ik niet eens aanwezig geweest. Het was zelfs de ‘omgekeerde wereld’. Ik kwam op een plek die ik voorheen al had geschetst en die ik onmiddellijk herkende!