Musea in Doornik en Roubaix met KADE Deinze

Elk jaar organiseert de kunstacademie van Deinze een studiereis. Dit jaar ging de rit naar het museum voor Schone Kunsten in Doornik en La Piscine in Roubaix. Ook de kathedraal van Doornik stond op het programma.

Het museum voor Schone Kunsten in Doornik.

De architectuur van het museum is een ontwerp van Victor Horta en heeft de vorm van een panopticum (zoals sommige gevangenissen). Daardoor heb je tijdens je bezoek zicht op alle ruimtes. Het museum is niet zo groot zodat je bezoek overzichtelijk en ‘behapbaar’ blijft. Het gebouw is geklasseerd en erkend als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië. Het zal in de toekomst grondig gerenoveerd worden. Op de website van het museum kan je nu al het voorontwerp ontdekken. https://mba.tournai.be/le-musee-des-beaux-arts/projet

De collectie
Het museum herbergt een collectie schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken die door specialisten algemeen worden erkend als een van de belangrijkste in België.

Ik kon dus oog in oog staan met schilderijen van Manet, Ensor, Monet, Guillaume van Strydonck, Khnopff, allen verzameld in één zaal. In een andere zaal werden de werken thematisch opgehangen. Schilderijen maar ook tekeningen en schetsen krijg je er te zien. Tekenwerk kan me altijd bekoren want dan kan je de hand van de kunstenaar ontdekken.

Hier vind je nog meer
https://mba.tournai.be/collection

Textielmuseum TAMAT

In de voormiddag was er nog tijd om een bezoek te brengen aan het TAMAT (Musée de la Tapisserie et des Arts Textiles de la Fédération Wallonie-Bruxelles)

De naam ‘textielmuseum’ doet me denken aan middeleeuwse wandtapijten die wel degelijk tentoongesteld worden maar het museum biedt ook een platform aan hedendaagse textielkunstenaars.

Zo keken we vol verwondering naar de wandcreaties van Jacques Trovic.


Deze tijdelijke tentoonstelling bestaat uit uit meer dan dertig werken, textielstukken en mozaïeken. Elk tapijt doet me denken aan patchwork waarbij hij dagelijks taferelen uitbeeldt ahv stukjes stof, kant, draad, kraaltjes enz…

Op de bovenste verdieping werden we nog eens verrast door het werk van Allizon Piccardi. Zij creëert 3-dimensioneel werk met eierdozen. ‘Je moet er maar opkomen’.

Na een kort bezoek aan de kathedraal van Doornik (werelderfgoed) zetten we onze tocht verder naar Musée La Piscine in Roubaix. Dit museum stond al lang op mijn lijstje en nu kreeg ik dus de kans om dit herbestemd zwembad te bezoeken.

Musée La Piscine

Het slechte weer bracht veel cultuurliefhebbers op het idee om het museum te bezoeken.
Het was een overweldigende ervaring. De locatie, het aanbod, de vele bezoekers zorgden voor een groot aantal indrukken.

Toch slaagde ik er in om het volledige museum door te wandelen. Tot de tijdelijke expo van Chagalle ben ik niet gekomen. Dit museum verdient alleszins een tweede bezoek.

Namen die ik wil onthouden van eind 19de eeuw: Jean Joseph Weerts en Rémy Cogghe.

Ook de hedendaagse kunstenaar Marc Ronet trok mijn aandacht.